Ефірна олія ромашки: корисні властивості, показання до застосування
logo

Натуральну ефірну олію ромашки виготовляють способом парової дистиляції з квіткового збору: ромашки лікарської, ромашки римської, ромашки німецької (блакитний) або ромашки марокканської. Основними місцями зростання яких є євразійська і північноамериканська зони з помірним кліматом, характерним для середніх широт.

Ефірна олія ромашки: корисні властивості

Характеристика продукту

Природний окрас ефірної олії ромашки - світло-блакитний, однак він здатний змінюватися (в залежності від умов зберігання) і мати навіть темно-коричневий колір.

Запах олії глибокий, пряний, з солодкуватим трав'яним відтінком.

Хімічний склад може суттєво змінюватися. Причинами цього є період збору, місце збору і рівень розвитку суцвіть. При цьому основними активними складовими ефірної олії є: монотерпени, монотерпіноли, сесквітерпени, сесквітерпеноли, ефіри і т.д.

Витоки застосування і сучасне використання

Ромашку, як натуральний медичний засіб, застосовували ще з незапам'ятних часів у багатьох культурах світу. У рукописах великих давньогрецьких лікарів Гіппократа, Плінія і Авіценни є згадка про використання екстрактів і масел ромашки при лікуванні різних хвороб. В основному це були хвороби, пов'язані з розладами шлунково-кишкового тракту, нервової системи і запальними процесами різної етіології.

У давньоруській культурі квітка звалась «романова трава» або «купальница» і з успіхом використовувалась в знахарстві. Нерідко застосовувалася ромашка і в побуті: в якості основи для миття волосся або барвника для саморобних тканин.

Сьогодні актуальність і сфери застосування ромашки зовсім не зменшились, а навпаки, її стали використовувати ще і в фармакологічному, і в косметичному виробництві.

У домашніх умовах незаперечна користь ромашкових зборів, з яких готують відвари, настоянки і чаї, застосовуючи їх:

  • всередину - в якості заспокійливого і протизапального засобу;
  • зовнішньо - для зміцнення і освітлення волосся, догляду за роздратованою шкірою.

Корисні властивості

Олія ромашки, застосування якого поширене і в медицині, і в косметології, має полінасичений склад, на якому і базуються його цілющі властивості. Так, олію ромашки показано використовувати:

  • для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту (при гастритах, виразках, колітах, спазмах, діареях);
  • як сечогінний і протизапальний засіб;
  • в якості знеболюючого препарату при головних, вушних і зубних болях;
  • для регулювання руху крові в кровоносній системі;
  • при порушеннях менструального циклу і запаленнях гінекологічного характеру;
  • як заспокійливий засіб при неврозах, безсонні і панічних станах;
  • для лікування гнійників, висипів, шкірних подразнень;
  • як профілактичний засіб для підвищення імунітету.

Застосування в косметології

Для поліпшення зовнішнього вигляду шкірного покриву і волосся широко застосовується косметична олія ромашки. Вона має протизапальну, регенеруючу, антисептичну, загоюючу і тонізуючу дію на організм. Збагачення косметичних складів або самостійне використання масла дозволяє:

  • зменшити прояв запальних процесів, вугрової висипи і аномальних локальних почервонінь шкіри;
  • активізувати клітинну регенерацію і омолодження шкіри;
  • використовувати олію ромашки для обличчя, щоб зберегти красу і молодість шкіри, зміцнюючи структуру тканин і перешкоджаючи утворенню зморшок;
  • застосовувати олію ромашки для волосся як живильний засіб, що знижує жирність волосся, а також в якості натурального засобу для освітлення локонів.


Протипоказання до застосування

Будь-який концентрований склад, який вступає у взаємодію з організмом, має свої протипоказання до використання. Ефірна олія ромашки - не виняток. По-перше, його не можна використовувати людям, які мають індивідуальне несприйняття до даного продукту. По-друге, жінкам, які виношують дитину, також воно може завдати шкоди через здатності масла ромашки впливати на частоту скорочень стінок матки. Саме тому, перш ніж використовувати масло самостійно - попередньо проконсультуйтеся з фахівцем.